Over kurk

Waar komt kurk vandaan?

Kurk wordt geoogst van de kurkeik (Quercus Suber) die te vinden is in landen aan de mediterranee zoals Italie, Spanje, Marokko en Portugal. Met ruim 720.000 hectare aan kurkeiken is Portugal met een marktaandeel van 50% een van de grootste leveranciers van kurk wereldwijd. De eik kan pas na 25 jaar voor het eerst geoogst worden. Het oogsten van de eik is een oeroude ambacht, wat echte vakmanschap vereist. Na de eerste oogst kan de boom iedere negen jaar een nieuwe productie leveren. Pas na twee oogsten geeft de eik zodanige kwaliteit die gebruikt kan worden voor o.a. accessoires maar ook voor interieur, muziekinstrumenten en mode. De kurkeik kan wel 200 jaar oude worden. Als de kurk eenmaal geoogst is wordt deze verhit, wat het materiaal zuivert en meer elastisch maakt. 

Wat doet de kurkeik voor het milieu?

De kurkeik zorgt voor zuurstof en daarnaast absorbeert het een groot deel van de CO2 uitstoot. Naar schatting zijn de kurkeiken in Portugal goed voor een vermindering van 5% aan CO2 in het land. Bomen die geoogst zijn absorberen de CO2 zelfs nog beter dan bomen die niet geoogst zijn.  

Landschappen met kurkeiken bieden een thuis aan een groot aantal dieren. Er zijn wel 25.000 verschillende soorten te vinden waaronder ook bedreigde diersoorten zoals de Iberische lynx en de Iberische keizerarend.

Wat zijn de eigenschappen van kurk?

Kurk is een natuurlijk, milieuvriendelijk en duurzaam product. Het is zeer licht in het gebruik, soepel en waterafstotend. Het voelt heel zacht en aangenaam en heeft een prachtige natuurlijk uitstraling. 

Hoe kun je producten van kurk onderhouden?

Kurk heeft geen speciaal onderhoud nodig. Reinigen kan eenvoudig met wat water en evt. natuurlijke zeep. 

Waar komen de producten vandaag?

Alle producten die op deze site worden aangeboden komen uit Portugal en zijn met de hand gemaakt. Er wordt heel secuur gewerkt, maar er zit altijd verschil in de producten. Ieder stuk is uniek!

 

Weet je trouwens dat er niets van kurk wordt weggegooid? Alles wat geoogst wordt, wordt ook daadwerkelijk gebruikt. Zelfs de kleinste korrels kunnen ze tegenwoordig gebruiken. Denk hierbij maar aan de kunstvelden voor hockey en voetbal. Top! 

 

Gastenboek

  • 16-07-2014 - Helemaal blij met mijn handige tasje van kurk. Precies groot...  lees meer
  • 08-06-2014 - Ben heel erg blij met mijn kurken portemonnee, stukje kunst...  lees meer
  • 30-01-2014 - Wat een onwijze leuke site.
    ...  lees meer
Plaats een bericht
  • Ideal
© 2014 - 2017 Kurk & Stijl accessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel